

Intro
La PENNY, credem că responsabiliatea față de mediu, colegi, parteneri de afaceri, furnizori și comunități este componenta cheie a funcționării noastre optime. Nu putem avea proiecte de succes și nici nu putem atinge performanța dacă nu ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre față de cei din jur. Dacă până la acest capitol ai putut citi despre felul în care ne raportăm la mediu, dezvoltarea de produse și susținerea angajaților, te invităm să citești în continuare despre felul în care ne implicăm în comunitățile în care suntem prezenți. plicarea consumatorului în aspecte legate de sustenabilitate.
Susținerea comunităților locale și a ONG-urilor: Habitat for Humanity
Colaborarea noastră cu asociația Habitat for Humanity a început în 2016, când ne-am alăturat unei echipe ambițioase în efortul de a eradica locuirea precară în România. Proiectele la care am luat parte au vizat, în principal, orașele, satele sau comunele în care ne desfășurăm activitățile fie prin intermediul unui magazin PENNY, fie prin activități de logistică într-unul dintre depozitele noastre. În anul 2019, am continuat să fim alături de Habitat for Humanity și am contribuit la construirea unui centru comunitar pentru 200 de copii. Peste 250 de angajați ai PENNY România au participat ca voluntari pe șantier, iar contribuția financiară pentru finalizarea construcției a fost de 120.000 euro.
Susținerea comunităților locale și a ONG-urilor: Fundația Casa Lidia
În 2019, am continuat susținerea Fundației Casa Lidia, oferindu-le copiilor aflați în grija acesteia alimente în valoare de câte 500 euro / lună procurate de la magazinele PENNY din București și Ilfov. Casa Lidia găzduiește copii și tineri cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani. Indiferent de trecutul lor, toți copiii sunt primiți în această familie, unde își găsesc un mediu iubitor și încurajator în care să crească.
Managementul risipei alimentare
La PENNY, monitorizăm îndeaproape stocurile de produse alimentare și căutăm în permanență soluții de prevenire a pierderilor. Ne angajăm să fim transparenți față de clienții noștri cu privire la modul în care gestionăm problema risipei alimentare. În mod inevitabil, ca retailer de alimente predominant proaspete, cu un accent puternic pe disponibilitate, ne confruntăm cu provocări unice în abordarea surplusului alimentar din magazine. Un mod în care le adresăm este programul de reducere a prețurilor pentru produsele al căror termen de valabilitate se apropie de final, disponibil în toate magazinele PENNY din România. Toate produsele care se apropie de expirare beneficiază de reduceri suplimentare pentru a maximiza potențialul nostru de vânzare.
O sala de clasa ca acasa
În 2019 ne-am unit forțele cu Procter & Gamble pentru a renova și redecora o sală de clasă din satul Sohatu, județul Călărași. Spațiul a fost complet reabilitat și redecorat, astfel încât elevii clasei pregătitoare să aibă parte de un proces de acomodare cât mai ușor, odată cu prima lor experiență pe băncile școlii. Omid Ghannadi, arhitectul implicat în procesul de renovare, a creionat un univers prietenos, colorat și încurajator pentru cei mici, pentru a-i ajuta să meargă cu drag la școală chiar din prima zi. Campania „O sală de clasă ca acasă“ este unul dintre proiectele prin care ne propunem să îmbunătățim viața copiilor din România, oferindu-le condiții mai bune de învățare în școli și nutrind speranța că vom contribui la optimizarea învățământului în comunitățile în care suntem prezenți.
”Vreau în clasa a 9-a”
Credem cu tărie că educația este un drept uman de bază pe care toți copiii ar trebui să îl poată exercita și că este extrem de necesară pentru integrarea armonioasă a tinerilor în societate. În acest sens, în 2019, PENNY a extins parteneriatul cu World Vision România și a oferit 100 de burse lunare în valoare de 150 de lei și stagii de practică elevilor din mediul rural în cadrul programului “Vreau în clasa a 9-a”. Astfel, prin acest program, derulat de 11 ani de Fundația World Vision România și cu susținerea noastră, 100 de elevi au șansa de a-și continua studiile la liceu, precum și a de a face practică cu posibilitatea angajării ulterioare în cadrul magazinelor PENNY.
Premiul Gold Recognition For Best Practices in Community Investment
Community Index este primul index din România dedicat programelor şi proiectelor derulate de companiile pentru a investi în comunităţi, lansat în 2019. Acest index evidenţiază proiectele cu o performanţă ridicată privind strategia şi măsurarea rezultatelor, proiecte care pun mai mult accent pe aspecte precum dialogul cu stakeholderii, sustenabilitatea proiectelor şi măsurarea impactului pe termen mediu şi lung. La Categoria Educaţie pentru Elevi / Education For Pupils, PENNY a obtinut distincția GOLD pentru proiectul ”Vreau în clasa 9-a”
Piloni sustenabilitate


Ne propunem să conservăm pe cât posibil resursele naturale ale Pământului în procesul de producție.

Ne propunem să contribuim la dezvoltarea durabilă a societății prin crearea unor politici incluzive de resurse umane.


Ne dorim să diminuăm cât mai mult impactul negativ al activității noastre asupra mediului înconjurător.
PENNY în cifre
2,000,000 de clienți/săptămână
vizitează magazinele PENNY
268 Magazine
deschise în România
MAI MULT DE 65%
dintre produsele noastre alimentare au fost realizate în România
100% iluminat LED
în magazine și în centrele logistice
Certificare 3RO
pentru 3 categorii de carne: porc, pasăre și vită
PESTE 76,000 ORE DE INSTRUIRE
organizate pentru angajații noștri
PESTE 4,800
de angajați
3.96 mld LEI
cifră de afaceri
SUTE DE VOLUNTARI
în programe de implicare socială
Peste 600 furnizori din România
cu care am lucrat în 2019