Ghid Sustainable lifestyle (2)-compressed

Mi-am cucerit oaspeții de la Chef Atelier prin creativitate, dar și cu modul meu elaborat atunci când gătesc. În plus, fac tot ce pot „în casă”. Astfel, evit la maxim risipa alimentară, care e pentru mine o valoare, ca bucătar profesionist. Așa cum ți-am mai spus, nu arunc niciodată cojile. Nici de la cartofi, nici de la legume și nici de la citrice. Îți propun acum o rețetă foarte simplă, cu un gust extraordinar, care îi va cuceri pe ai tăi: dulceață din coji de portocale sau citrice. Eu o servesc lângă foie gras, dar tu o poți asocia cu un papanaș sau chiar o plăcintă de brânză. De ce nu, cu o friptură de rață. © Asociația Solar Decatlon București 118 Dulceață din cojile de citrice, portocale, grapefruit sau lămâi Foarte important este să speli bine, bine citricele, cu o soluție de apă și oțet. Le clătești apoi sub jet de apă. Decojește fructele cu un cuțit economic, fără a lua și din partea albă, care nu este bună pentru consum. Pregătește un sirop din 200ml apă și 350g zahăr. Fierbe siropul la foc moale, până ia consistența necesară. Nu îl fierbe la foc tare, pentru că riști să se zaharisească. Taie în felii „julienne” 150g de coajă de portocale, opărește-le în apă clocotită, timp de 30 de secunde. Le scoți apoi cu o paletă și le arunci în apă foarte rece, în care ai pus gheață. Asta este operațiunea despre care ai auzit, probabil, cu denumirea de blanșare. În siropul deja format, fierbe câteva minute cojile de portocale blanșate. Ai acum dulceața pe care o poți folosi în diferite rețete și, de ce nu, chiar cu pâine si unt, dimineața. O poți păstra în borcane, la rece.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjUyMDg2Nw==