În primul rând, respectul meu pentru că ai ajuns până aici cu lectura. Mi-ar plăcea să-mi scrii dacă te-am ajutat, măcar putin, să înțelegi cât îi e de greu planetei să ne poată oferi, nouă, hrana. De multe ori avem impresia că apa, mâncarea, lumina, caldura, toate ni se cuvin si că sunt nelimitate. Că, dacă avem resurse financiare e suficient ca ele să ajungă în casele noastre. Dar abia când vom epuiza resursele Pamăntului, ne vom da seama că am fi avut timp sa schimbăm ceva, că a depins de fiecare dintre noi, dar n-am crezut. Sau, n-am avut timp. Eu nu vreau să ajung în momentul acela. Pentru că mă gandesc la copiii mei și la cum va arăta viața lor sau a copiilor lor. Ce le mai rămâne ? Ce aer vor respira? Din ce pământ își vor mai lua hrana? De aceea fac tot ce stiu pentru a opri risipa alimentară. În plus, știu ce înseamnă să prețuiesti mâncarea. Nu doar pentru că o iubesc eu. Dar am fost printre cei 250 de bucătari din 44 de țări care au făcut voluntariat în Africa pentru populația care suferă de înfometare, în fiecare zi. Acolo am văzut ce inseamnă să nu ai nimic: mâncare, apă, culturi agricole. Copiii din Africa merg, zilnic, kilometri întregi să caute apă. Mănancă o dată la 2-3 zile, iar atunci pun deoparte și pentru frații și surorile lor. Când m-am uitat în ochii lor, am decis că nu voi mai arunca niciodată mancarea și că voi căuta toate căile să o folosesc la maxim. Dacă ceva din ce-am scris până acum contează și pentru tine, ar însemna mult pentru mine! Și, dacă nu, măcar vei știi că nu-ți mai arunci banii la groapa de gunoi. Că ai putea să-i folosesti pentru educatia copiilor. Sau pentru o bucurie mică pe care ți-o faci ție sau cuiva drag. Nu în ultimul rând, dacă îți vei planifica mesele săptămanale, alături de familia ta, vei face mai puține drumuri prin oraș, la supermarket. Deci, câștigi timp, o resursă atât de valoroasă în aceste timpuri. Acest mic ghid te va ajuta să devii un mic, dar respectat Chef, la tine acasă. Copiii se vor lăuda cu tine printre prieteni sau chiar în fața profesorilor, pentru că, știi doar…risipa alimentară a devenit un subiect și prin școli. Mai am argumente, dar le las pe altădată. Când, poate, ne vom întâlni să gătim mai mult din ce avem pe-acasă. E tămăduitor și dă un sens puternic vieții. Pe curând, © Asociația Solar Decatlon București 125
RkJQdWJsaXNoZXIy MjUyMDg2Nw==