Ghid Sustainable lifestyle (2)-compressed

Ne bucurăm când mâncăm împreună cu cei dragi. Gătim cu drag - prea mult, uneori cumpărăm în exces și ajungem să aruncăm cantități enorme la groapa de gunoi. Și, odată cu mâncarea, aruncăm și toate resursele prețioase, esențiale pentru producerea ei. Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că, anual, la nivel mondial se aruncă 1,6 miliarde de tone de mâncare și se pierd 250.000 de miliarde de litri de apă - cantitatea necesară pentru producerea acestor alimente. Conform studiilor existente, în România se aruncă în fiecare an aproximativ 2,55 milioane de tone de mâncare, ceea ce înseamnă aproximativ 129 kg/cap de locuitor. Amprenta de carbon generată de mâncarea risipită, la nivel mondial, este de 3,3 miliarde de tone CO2, ceea ce ar așeza risipa alimentară pe locul 3 între țările care emit cele mai multe gaze cu efect de seră - daca ar fi și ea o țară. Mâncarea este rezultatul unui drum lung, de la fermier la casele noastre. Această călătorie utilizează cantități enorme din resursele Pământului, dar și resurse financiare sau umane. Și ne gândim rar sau deloc la acest lucru. De la sămânță, pe masa noastră © Asociația Solar Decatlon București 85

RkJQdWJsaXNoZXIy MjUyMDg2Nw==