Studiile spun că românii sunt interesați de ce conține o etichetă, iar 7 din 10 chiar citesc ce conține produsul, mai ales dacă e unul abia lansat pe piață. Sigur, întrebări sunt nenumărate despre compoziția alimentelor, dacă sunt etichetate corect sau dacă spun adevărul. Ingredientele apar pe etichetă în ordinea lor descrescătoare: Primul este cel care se regăsește în cea mai mare proporție în produs, pe când ultimul din listă este ingredientul cu cea mai mică pondere. Si, de obicei, primul lucru la care ne uităm sunt caloriile. Aici, pentru cei interesați, lucrurile sunt mai simple. Cumperi sau nu produsul, în funcție de cât ți-ai propus să te îngrași, sau nu. Cât de des te uiți pe etichetă înainte să cumperi un produs? Eu o fac de fiecare dată. © Asociația Solar Decatlon București 89 Cum citim etichetele? E bine să te uiți și la valoarea energetică pe 100 ml sau grame de produs, ca să știi conținutul de glucide, proteine și lipide și, în funcție de dieta ta, vei decide dacă îl cumperi sau nu. Ce ar trebui să te mai intereseze când te uiți pe etichetă? Aditivii. Nu toți sunt răi, însă, încearcă să eviți produsele care au lista de E-uri mai mare decât cea de ingrediente. Dintre cei mai periculoși sunt: glutamatul monosodic (E 621) si Aspartam-ul (E 951). Consumul regulat de glutamat monosodic (E 621) suprasolicită celulele până la moartea lor, iar efectele secundare pot fi depresia, dezorientarea, oboseala, durerile de cap și obezitatea. Se găsește în chipsuri, biscuiți, dar și în supele instant sau alte preparate. Aspartamul ( E951) e un neurotoxin și s-a dovedit a fi cancerigen. Afectează memoria pe termen scurt, iar ingredientele lui pot duce la tumori cerebrale, limfom, diabet, Parkinson, Alzheimer, dar și la depresie și atacuri de anxietate.
RkJQdWJsaXNoZXIy MjUyMDg2Nw==