Aditivii alimentari sunt substanțe chimice adăugate în alimente pentru a le îmbunătăți, potența gustul, aspectul (culoarea) sau pentru a le prelungi termenul de valabilitate, adică pentru a rezista mai mult la raft, pentru că, fără E-uri, alimentele s-ar deteriora mult mai rapid. E-urile au fost inventate pentru a servi drept coloranți, conservanți, antioxidanți și corectori de aciditate, agenți de îngroșare sau de afânare, îndulcitori, antiaglomeranți și potențatori de aromă. Așa că, mai bine renunță la chipsuri, jeleuri, băuturile acidulate „fără zahăr”, prăjiturile procesate și citește cu atenție etichetele celorlalte produse pe care le găsești la raft. De exemplu, chiar și unele paste de dinți conțin aspartam, așa că fii atent nu doar la produsele alimentare! © Asociația Solar Decatlon București 90 Evită alimentele a căror dată de expirare a fost modificată sau supraștampilată! În cazul alimentelor congelate, trebuie indicată data congelării: ziua, luna și anul, în ordinea aceasta și necodificate (adică scrise clar, fără simboluri sau abrevieri). Recomandarea mea este să nu cumperi produse care au fost congelate de mai multe ori la rând. De cele mai multe ori, pe etichete găsești două tipuri de mențiuni referitoare la data de expirare a unui produs. Iată ce înseamnă fiecare: „A se consuma de preferință înainte de”: data până la care produsul este de cea mai bună calitate. Poate fi consumat după această dată, dacă ambalajul e intact și produsul arată, miroase și are gust bun. „A se consuma până la”: data până la care produsul este sigur pentru consum. Nu consuma alimentele după această dată, mai ales în cazul produselor perisabile, cum ar fi carnea sau peștele proaspăt.
RkJQdWJsaXNoZXIy MjUyMDg2Nw==