Când citim o etichetă, un alt lucru important de avut în vedere sunt grăsimile, care pot fi bune, rele sau chiar foarte rele: Grăsimile bune: cele nesaturate, mononesaturate și polinesaturate. Ele se recunosc cel mai ușor prin faptul că sunt lichide la temperatura camerei și se găsesc în mod special în uleiuri – de măsline, canola (un soi de rapiță), floarea-soarelui, susan, soia, porumb etc., în nuci și semințe, avocado, tofu sau pește gras, precum somon, ton, macrou, hering, păstrăv. Grăsimile rele: cele saturate, care se găsesc în alimentele de origine animală cum ar fi carnea roșie și produsele lactate. Grăsimile foarte rele: cunoscute și sub numele de „trans” dar oficial se numesc hidrogenate, și sunt chiar mai rele decât untura de porc sau untul. Ele se regăsesc în cantități mici în unele lactate și în anumite tipuri de carne, dar sunt în general obținute sintetic în industria alimentară din grăsimile nesaturate, printr-un proces numit hidrogenare. Pe etichetele produselor care conțin aceste grăsimi/uleiuri „trans” apare mențiunea „ulei vegetal parțial hidrogenat“. Prăjiturile, fursecurile, biscuiții, plăcintele, margarina, anumite sortimente de pâine, cartofii prăjiți, anumite sosuri pentru salate, dar și unele snacks-uri au în componență astfel de grăsimi. Îți recomand să încerci să eviți atât alimentele care conțin grăsimi saturate, cât și pe celecare conțin grăsimi hidrogenate. Si, mai ales, nu alege produsul după cat de atrăgătoare este eticheta din față, ci după ce conține eticheta de pe spatele produsului! © Asociația Solar Decatlon București 91
RkJQdWJsaXNoZXIy MjUyMDg2Nw==