2. Evită să pui în frigider alimente (fructe, legume) pe care să nu le fi spălat înainte. Acestea pot purta bacterii care îți pot infesta și celelalte produse. 3. Frigiderul trebuie setat la o temperatură cuprinsă între 0-5°C, astfel încât alimentele să se păstreze proaspete cât mai mult timp, iar bacteriile dăunătoare să nu se poată multiplica. La această temperatură, mâncarea va fi menținută în siguranță. 4. Nu uita să ții cont de datele de expirare. Noi bucătarii, numim simplu această operațiune: FiFo, adică First in-First out. Și de asta, folosim etichete pe care trecem data de expirare a produselor. Deci, cele care intră primele în frigider, vor fi primele consumate. Orice produs alimentar care a trecut de data de expirare nu ar mai trebui consumat. Așadar, ca să nu faci risipă alimentară, uită-te, din când în când, la termenul de valabilitate și consumă alimentele înainte de expirare. © Asociația Solar Decatlon București 93 5. Nu ține ușa frigiderului deschisă timp îndelungat. Astfel, alimentele tale nu se vor strica, iar consumul de energie va fi mic (conform clasei energetice corespunzătoare). 6. Răcește mâncarea gătită înainte de a o pune în frigider. Astfel, nu riști să scazi temperatura din interiorul frigiderului și să consumi mai multă energie. 7. Sus e mai cald, la mijloc mai rece, jos e cel mai rece. Iar pe ușa frigiderului e cel mai cald, deci nu pune acolo, niciodată, alimente sensibile. 8. Separă alimentele gătite de cele crude pentru a evita contaminarea. 9. Ouăle trebuie puse acolo unde temperatura este constantă. Personal, nu le păstrez în ambalajele originale. Pot avea pe ele salmonella. Le spăl, ușor, fără să distrug bariera de protecție, apoi le depozitez pe raftul de pe ușa frigiderului. Am grijă să le consum cât mai repede.
RkJQdWJsaXNoZXIy MjUyMDg2Nw==