Atunci când congelăm, există modificări la nivelul fibrei si al proteinei, ceea ce poate fi un avantaj în momentul gătirii - adică îl gătești mai puțin. Congelarea preparatelor este o modalitate excelentă de a te organiza și de a reduce risipa de alimente. Procesul de congelare captează toate proprietățile nutriționale ale alimentelor, tocmai de aceea, cel mai bine e să le gătim congelate, astfel nutrienții nu au timp să se piardă. 4. Așadar, nu arunca nimic din ce ai surplus în frigider. De la porumbul pentru fiert pe care îl poți congela cu tot cu pănuși și îl fierbi iarna ca și cum ai fierbe porumb proaspăt, la leurda pe care o pui în pungulițe și o presari peste tocana de cartofi, la ardeiul gras si alte legume pe care mama le făcea zarzavat la borcan pentru ciorbe (congelate sunt mult mai gustoase), la roșiile pe care le poți transforma în suc de roșii. De câte ori nu ai cumpărat mai mult spanac, mai mult pătrunjel sau alte verdețuri pe care le-ai dat dintr-un colț în altul al frigiderului? Ce să mai spun de usturoi? Îți recomand congelarea lui pentru că, în acest fel îi mai tai din tărie. Apoi, gătește-l congelat. 5. Dacă ai fructe prea coapte și te temi că se vor strica, transformă-le rapid în smoothie. E de ajuns doar să începi, apoi vei vedea cum creativitatea ta ia diferite forme în bucătărie. Urmează principiul: „Nimic nu se aruncă, totul se transformă”. Ai să descoperi cât de multă plăcere le vei face alor tăi și cât de puțină mâncare vei mai regăsi în coșul tău de gunoi! © Asociația Solar Decatlon București 96
RkJQdWJsaXNoZXIy MjUyMDg2Nw==