Raport sustenabilitate PENNY 2023

Controlul și monitorizarea produselor În magazinele și depozitele noastre, siguranța produselor are cea mai mare prioritate în toate categoriile pe care le vindem, fie că este vorba de produse alimentare sau nealimentare. Înțelegem că clienții noștri se bazează pe noi pentru a furniza produse care sunt sigure pentru utilizare și consum și luăm această responsabilitate foarte în serios. Am implementat diverse măsuri pentru a ne asigura că produsele noastre îndeplinesc cele mai înalte standarde de siguranță. Activăm în conformitate cu sistemul de management al siguranței alimentare HACCP. Prin prioritizarea siguranței și a calității produselor, ne propunem să câștigăm încrederea clienților noștri și să ne menținem o reputație pozitivă pe piață. Pentru a asigura calitatea și siguranța produselor, efectuăm teste interne și externalizate în plus față de testele furnizorilor. Probele sunt examinate de laboratoare de testare independente pentru parametri tehnici și chimici specifici. De asemenea, ne bazăm pe echipa noastră de management al calității și pe auditorii externi pentru a pune în aplicare procedurile aferente și a evalua indicatorii relevanți. În depozitele noastre, aplicăm proceduri cuprinzătoare de control al calității pentru acceptarea alimentelor proaspete, cum ar fi fructele, legumele și carnea proaspătă. Aceasta implică evaluarea diferiților parametri pentru a determina problemele de calitate, cum ar fi încălcările temperaturii lanțului frigorific și neconcordanțele în ceea ce privește aspectul și mirosul produselor. Numai produsele care trec de toate evaluările sunt puse la dispoziție pentru vânzare. Cerințele de calitate ce trebuie respectate de furnizor pe întreaga durată a colaborării sunt stabilite prin specificații de produs pentru toate produsele marcă proprie. Monitorizarea conformității cu standardele de calitate și siguranță alimentară este efectuată periodic prin testarea produselor în laboratoare independente, care sunt autorizate și certificate. Tipul și frecvența controalelor analitice – ce includ analize fizicochimice, microbiologice, toxicologice și senzoriale – sunt determinate de departamentul de Managementul Calității, pe baza unei evaluări a riscurilor. Planul de inspecție este în mod constant revizuit și actualizat pentru a răspunde celor mai recente cerințe. Controalele analitice se realizează conform următoarei scheme: z În anul 2023 am crescut frecvența analizelor în funcție de categorii, brand, astfel încât toate produsele din carne proaspătă au fost analizate de până la patru ori pe an, iar produsele uscate au fost analizate de până la două ori pe an. z Pentru toate produsele care sunt adăugate recent în oferta noastră, cerem furnizorilor să furnizeze un certificat de marketabilitate. Acesta este un document eliberat de o entitate independentă din România, care atestă conformitatea produsului cu standardele în vigoare, pe baza evaluării caracteristicilor senzoriale, a parametrilor fizico-chimici și microbiologici, conform cerințelor legale actuale. Specialiștii noștri efectuează periodic și verificări senzoriale (degustări) pentru a asigura standardele noastre de calitate. Totodată, urmărim programul de testare și verificare în laborator a tuturor produselor marcă proprie. Acest proces ocupă un rol principal în managementul calității și ne permite să stabilim cerințe specifice pentru produsele marcă proprie, pe întregul lor lanț valoric: materie primă – rețetă și etichetare – ambalaj. PRODUSE MARCĂ PROPRIE NAȚIONALĂ 2022 2023 Număr de produse marcă proprie evaluate senzorial 3 275• 2 473 Număr de produse marcă proprie analizate în laborator 1 538• 1 818 Număr de produse marcă proprie care au necesitat îmbunătățiri senzoriale sau de compoziție 10 23 • Indicator actualizat: în urma revizuirii datelor și încheierii situațiilor de raportare interne, valorile declarate în raportul de sustenabilitate anterior au fost actualizate În cursul anului de raportare, au fost retrase de la vânzare 31 de produse marcă proprie, acestea reprezentând 17,5% din totalul produselor retrase, restul au vizat produse pe marca furnizorilor. SUSTENABILITATE PAS CU PAS GUVERNANȚĂ CORPORATIVĂ ȘI AFACERE SORTIMENT SUSTENABIL ENERGIE, CLIMĂ ȘI RESURSE ANGAJAȚI ȘI SOCIETATE INDEX GRI & SASB ASIGURAREA INDICATORILOR NEFINANCIARI SELECTAȚI

RkJQdWJsaXNoZXIy MjUyMDg2Nw==