Igiena și siguranța alimentului Magazinele PENNY reprezintă un punct de atracție pentru milioane de clienți zilnic, care se așteaptă să găsească o selecție de produse proaspete și de calitate superioară. Fiind locul unde interacționăm direct cu clienții, acordăm o atenție specială măsurilor de igienă și siguranță alimentară. Activitatea noastră este ghidată de angajamentul de a respecta standardele de calitate și siguranța alimentelor, în concordanță cu legislația și reglementările aplicabile, menținând totodată un dialog constant cu clienții, furnizorii, angajații și autoritățile. Atât în magazine, cât și în depozitele care le aprovizionează, am dezvoltat, susținem și îmbunătățim în mod continuu un sistem de management al siguranței alimentare, fundamentat pe principiile HACCP. Acest sistem este documentat prin manuale care oferă îndrumări clare colegilor noștri. Toți angajații participă la programe regulate de formare în domeniile calității, igienei și siguranței alimentare. Conformitatea cu legislația și cu standardele interne ale companiei este asigurată prin controale periodice și neanunțate la toate punctele de lucru, facilitând astfel un proces continuu de evaluare și îmbunătățire. Etichetarea produselor Pentru a pregăti lansarea pe piață a oricărui produs de marcă proprie, specialiștii din departamentul de Management al Calității și furnizorii colaborează pentru a defini informațiile de pe etichetă, asigurându-se că acestea sunt clare, concise și ușor de înțeles pentru consumatori. Acordăm o atenție sporită prezentării informațiilor nutriționale într-un mod care să permită tuturor consumatorilor, inclusiv celor cu diete speciale, să facă alegeri informate. Etichetarea corectă și completă a produselor este esențială pentru informarea clienților, de la proveniența unor ingrediente și compoziția produselor, până la valoarea nutrițională, la instrucțiunile de utilizare și recomandările de eliminare a ambalajelor. Ne asigurăm astfel că toate produsele noastre respectă standardele de calitate și normele legale în vigoare. La finalul anului de raportare au fost înregistrate 34 de cazuri de nerespectarea unor legi și reglementări în ceea ce privește informațiile comunicate și etichetarea produselor (față de 77 anul anterior), acestea rezultând în amenzi. Incidentele au fost reclamate de către clienți sau autorități. Controlul fructelor și legumelor Nutriția sănătoasă reprezentând una dintre direcțiile noastre strategice, începem prin asigurarea în magazinele noastre a unui sortiment proaspăt și calitativ de fructe și legume. Oferim în magazinele noastre, pe tot parcursul anului, o varietate de produse sezoniere pentru a promova o dietă diversificată și de înaltă calitate pentru toți membrii familiei. Pentru a garanta prospețimea și calitatea legumelor și fructelor, acestea sunt supuse verificărilor la momentul recepției în depozitele noastre, înainte de a fi distribuite în magazine, printr-o inspecție vizuală realizată de către specialiști care primesc instruire regulată. În magazinele PENNY, legumele și fructele sunt inspectate la fiecare două ore pe parcursul zilei, pentru a asigura că pe rafturi se află doar produse proaspete și de calitate. De asemenea, suntem atenți la respectarea limitelor privind reziduurile de pesticide și contaminanții, efectuând analize periodice în laboratoare independente, specializate și acreditate. Menținem o comunicare constantă cu furnizorii noștri și colaborăm îndeaproape cu aceștia pentru a spori numărul de produse obținute din culturi ce respectă standarde specifice de management al calității pentru fructe și legume. Scopul nostru este să ne asigurăm că sunt îndeplinite criteriile privind trasabilitatea produselor, standardele de igienă și siguranța alimentară, precum și să minimizăm utilizarea de produse fitosanitare. Continuăm să efectuăm controale de calitate la furnizorii noștri chiar de la începutul lanțului de producție. Pentru a asigura o trasabilitate de înaltă calitate a producției, am standardizat atât produsele locale, cât și cele importate, cu certificate Global Gap. Colaborăm cu producătorii sezonieri din România pe baza unor planuri de sezon și ne străduim să colaborăm cu producători locali situați în proximitatea centrelor noastre logistice. Totodată, implementăm în continuare programul de reducere a riscului de identificare a pesticidelor pentru fructele și legumele comercializate, început la finalul anului 2022, prin efectuarea de prelevări înainte ca produsele să fie livrate în rețeaua PENNY. SUSTENABILITATE PAS CU PAS GUVERNANȚĂ CORPORATIVĂ ȘI AFACERE SORTIMENT SUSTENABIL ENERGIE, CLIMĂ ȘI RESURSE ANGAJAȚI ȘI SOCIETATE INDEX GRI & SASB ASIGURAREA INDICATORILOR NEFINANCIARI SELECTAȚI
RkJQdWJsaXNoZXIy MjUyMDg2Nw==